2017. jún. 23.

Sikeresen lezajlott a „Gólya Road Show” Kalocsán és környékén

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében a „Gólya Road Show” országos gólyafészek felmérő, illetve gólyagyűrűző rendezvénye sikeresen lebonyolódott 2017.június 15-án. Összesen 7 település 14 gólyafészkében 37 példány gólyafiókára került gyűrű. Két helyszínen nem találtunk fiókákat a fészekben.  Az átlagos fiókaszám így 3 példányként alakult fészkenként. A tudományos munkával egybekötött fajvédelmi, illetve természetvédelmet népszerűsítő akció során nem várt probléma, illetve akadály nem adódott, az esemény zavartalanul folyt le. Ezt segítette a Démász Zrt. szakembereinek műszaki biztosító munkája is, hiszen lakossági áramszünetre sem volt szükség.
A településeken az előre meghirdetett időpontokban a hőség ellenére is nagy volt az érdeklődés, összesen közel 300-an vettek részt a rendezvényen. Mindig öröm, hogy nemcsak iskolások, óvódások és persze az őket vezető pedagógusok, hanem családok mellett a felnőttek is időt tudtak szakítani a gólyagyűrűzés megtekintésére, ami a mai rohanó világban nem mindennapos egy ilyen hétköznapon megszervezett eseményen. Bátor önkéntesek lehetőséget kaptak arra is, hogy emelőkosárból bepillanthassanak lakott fészekbe is. A lakosság elkötelezettségét mutatta az is, hogy egy-egy helyen pontosan ismerték a fészek történetét, a gólyapárral kapcsolatos eddig történt eseményekkel, adatokkal segítették a monitoring munkát.

A jól sikerült rendezvény következő években történő folytatásának igénye nem kérdéses, találkozunk jövőre nagyjából ugyanezen időpontban a Kalocsa és környéke a fehér gólya fészkeknél!

Beszámoló és fotók:
Agócs Péter
Természetvédelmi tájegységvezető (KNPI)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése