2017. jún. 23.

Összefoglaló a Baja környékén megrendezett Gólya Road Show-ról

Idén, június 15.-én ismét megszervezésre és lebonyolításra került a fehér gólyák nyilvános gyűrűzése, azaz a Gólya Road Show.

Gólyafiókán a bátmonostori  fészeknél (Fotó: Mórocz Attila)

A Road Show ezúttal is nyitott volt az érdeklődők számára. A meleg időjárás ellenére az előre meghirdetett helyszíneken és időpontokban több mint 550 fő (többségük óvodások, iskolások) kísérhette figyelemmel a kis gólyák jelölését. Több helyszínen közvetlen közelről volt lehetőség a madarak megfigyelésére, a fiókák megsimogatására. Az eseményről az M1 Híradó, az MTI fotósa, a Bajai TV, a Petőfi Népe és több internetes portál is beszámolt.

 Hatalmas élmény volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt (Fotó: Rózsa Anita)

Az eseményen 10 településen, összesen 18 fészeknél 51 fióka kapott egyedi azonosításra alkalmas gyűrűt. A költésben nagy szórás mutatkozott, hiszen amíg Csátalján éppen gyűrűzhető méretűek voltak a fiókák, addig Dávodon és Szeremlén egy-egy fióka már túlságosan nagynak (és bátornak) bizonyult a színes gyűrűzéshez, így azok biztonsági okok miatt nem lettek megjelölve.

A térség egyetlen 5-ös fészekalja, Baján (Fotó: Mórocz Attila)

Az idei évben 3 fióka volt a jellemző fészkenként, de a bajai fészekben 5 fióka cseperedik. A tavalyi évhez képest jobb, míg általánosságban erős közepes volt az idei fiókaátlag (2,84 fióka/fészek). A fiókák a kirepülést követően, várhatóan augusztus közepén hagyják el az országot, és kezdik meg a vonulásukat az afrikai telelőterületekre.

 Gyülekeznek az óvodások, kisiskolások a nagybaracskai helyszínen (Fotó: Mórocz Attila)


A fióka-számok alakulás Baja térségében:
2 fiókás fészek – 6 db
3 fiókás fészek – 8 db
4 fiókás fészek – 3 db
5 fiókás fészek – 1 db

A nap során három öreg madarat is sikerült beazonosítani a korábbi gyűrűzések eredményeképpen:
Jelenleg költ
Gyűrűzve
Gyűrűzés éve
Korábbi leolvasás
Hercegszántó
SZLOVÁKIA
?
3x Hercegszántó
Hercegszántó
Szeremle
2011
4x Hercegszántó
Sükösd
Báta
2012
5x Sükösd

Több öreg madár gyűrűjét sikerült leolvasnunk, ezúttal is beazonosításra került egy Szlovákiában jelölt gólya, az egyik hercegszántói fészken (Fotó: Mórocz Attila)

A rendezvény
a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) és
 a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. sz. Helyi Csoportjának (MME 7.HCS) valamint DÉMÁSZ támogatásával valósulhatott meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése