2017. jún. 16.

III. GÓLYAGYŰRŰZÉS KISKŐRÖSÖN ÉS AKASZTÓN

Pénteken (06.09.) sikeresen lezajlott Kiskőrösön és Akasztón a 3. Gólya Road Show. 
Kiskőrösön 3 fészeknél jártunk ahol összesen 8 fiókát sikerült meggyűrűznünk. Ezeken a helyszíneken 42 fő kísérte figyelemmel az eseményeket. 
Itt 1 fészekben 4 fióka, 
1 fészekben 3 fióka, 
1 fészekben pedig 1 fióka nevelkedik.
Akasztón kissé bonyolultabb az összesítés:
 4 fészekben biztos nincs költés, 
3 fészeknél valószínűsíthető (öreg madár a fészken, de fiókák lentről nem látszanak még) és további 22 fészekben biztosan van költés (daruskocsiból megnézve). 
22-ből 5-ben túl kicsik voltak a fiókák a gyűrűzéshez, illetve tojások voltak. 17 fészekben sikerült 54 gólyafióka lábára gyűrűket raknunk, ahol is 107 fő nézte testközelből a kis gólyák jelölését és kaptak információt a gólyák életéről, szokásairól, a gyűrűzés jelentőségéről. 
5 fiókás fészekből Akasztón 1 volt, 
4 fiókásból 5, 
3 fiókásból 9, 
2 fiókásból 3, 
1 fiókásból pedig 2 fészket számoltunk, illetve volt még egy 2 tojásos, és egy 1 tojásos fészekalj is. 
Fontos még megemlíteni, hogy az egyik fészekben kettő kis gólya lábára bálamadzag tekeredett, melyet eltávolítottunk, illetve további 4 fészekből hoztunk le a gólyák számára veszélyes anyagokat, madzagokat, műanyag hálókat. Legalább 25-30 öreg madár lábát is megnéztük, hátha akad köztük korábbi jelölésű madár, de azzal nem jártunk sikerrel.

Köszönet az MME-nek, a KNP-nek, a Démász munkatársainak, a Magesz Trans-nak (daruskocsi), az akasztói Főnix Clubnak (frissítők, ebéd) és nem utolsósorban az érdeklődőknek!

Beszámoló és fotók:
Kirtyán Tamás








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése