2019. jún. 15.

Ötödik Gólya Road Show Kiskőrösön és Akasztón

Június 13-án  sikeresen lezajlott az 5. Gólya Road Show Kiskőrös és Akasztó településeken. 
Kiskőrösön a belterületi 3 fészekben 8 fióka nevelkedik, ebből hetet tudtunk meggyűrűzni (egy még túl kicsi volt). Itt 2 fészekben 3, 1 fészekben pedig 2 fióka volt, így az átlag 2,33 lett. Az eseményt 84 fő kísérte figyelemmel.
  Akasztón 16 fészekhez jutottunk föl, ebből 14-ben tudtunk fiókákat gyűrűzni. Akasztón 43 kisgólya lábára került színes jelölőgyűrű. Ami biztos, hogy további 6 fészekben nevelkednek gólyák, további 4 fészekhez nem jutottunk el. 5 darab 4 fiókás fészekkel, 5 db 3 fiókás fészekkel, 5 db 2 fiókás és 1 darab 1 fiókás fészekkel találkoztunk. 3 fióka kicsi volt még a gyűrűzéshez. A településen a fiókaátlag az eddigiek alapján 2,68 lett. Egyetlenegy gyűrűs öreg gólyát láttunk, a már korábban említett, 2011-ben Németországban fiókaként jelölt madarat.  Ezeken a helyszíneken 138 fő volt jelen.
 Fontos megemlíteni, hogy fél zsáknyi "idegen" anyagot szedtünk ki a fészkekből, 7 elpusztult fiókáról, 4 kilökött tojásról van tudomásom, 3 záptojást is találtunk, illetve egy szintén kilökött, életben maradt, időben megtalált kisgólya a kecskeméti vadasparkban nevelkedik. Az idei év nem igazán kedvezett a gólyák szaporodásának.
  Számomra fontos, hogy nem csak én, mi "adunk", hanem kapok is. Pl. alsós óvódások népdalt énekelnek a gólyáról, vagy éppen egy 82 éves helyi néni örömmel mesél a gólyák mindennapjairól.

Köszönet illeti Sápi Tamást, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrét, az MME7 H.Cs.-t, a Magesz Trans-t, Vass Bélát, az akasztói Főnix Klubot és nem utolsósorban a lelkes érdeklődőket!

Beszámoló és fotók:
Kirtyán Tamás






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése