2019. jún. 18.

Gólya Road Show „Kalocsa és környéke 2019

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület támogatásával szervezett „Gólya Road Show” országos gólyafészek felmérő, illetve gólyagyűrűző rendezvénye nagy sikert aratott a lakosság körében. 2019. június 14-én került sor, most már 8. alkalommal, hiszen a rendezvény 2012-ben indult és évente nagyjából ugyanebben az időszakban ismétlődik.
Összesen 7 település (Kalocsa, Homokmégy, Öregcsertő, Kecel, Hajós, Miske, Drágszél) 14 gólyafészkében 31 példány gólyafiókára került gyűrű.
A gyűrűzéssel együtt ezekben a településeken, illetve fészkekben a fiókák számbavétele is megtörtént. Az átlagos fiókaszám 2,2 példányként alakult fészkenként, ami sokévi átlag alatti eredmény az idei évben. A tudományos munkával egybekötött fajvédelmi, illetve természetvédelmet népszerűsítő akció során nem várt probléma, illetve akadály szerencsére nem adódott. A fiókák fejlettsége nagy különbséget mutatott fészkenként.
A településeken az előre meghirdetett időpontokban a hőség ellenére is nagy volt az érdeklődés, mivel a  7 településen mintegy 120-an vettek részt a rendezvényen, mindig öröm, hogy nemcsak iskolások, óvódások és persze az őket vezető pedagógusok, hanem családok mellett a felnőttek is időt tudtak szakítani a gólyagyűrűzés megtekintésére, ami a mai rohanó világban nem mindennapos egy ilyen hétköznapon megszervezett eseményen.




Szöveg és fotók:
Agócs Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése