2016. júl. 2.

IV. Gólya Road Show Bácsalmáson és térségében

Idén 4. alkalommal került megrendezésre az országos népszerűségnek örvendő nyilvános fehér gólya gyűrűzés, melyet ezúttal is két naposra terveztek a szervezők. A program célja, hogy az elsődleges célközönség, a gyerekek figyelmét felhívja a fehér gólyák védelmének fontosságára, és a madárgyűrűzés jelentőségére. A bemutató gyűrűzésen szerzett élmények, tapasztalatok mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy természetszerető, a madárvédelmet szívügyüknek tekintő felnőttekké váljanak.
2016. Június 13.-14-én összesen 12 településen, 23 fészket látogattak meg a szakemberek, melyekben 67 fiókát találtak, de ezekből csupán 56 fiókát tudtak meggyűrűzni. Sok fészekben gyűrűzésre még nem alkalmas méretű fiókák voltak, így ezekre nem került gyűrű. A szeszélyes májusi időjárás következtében sajnos sok költés meghiúsult, valamint az idei táplálékszegény időszakban a szülőmadarak kevesebb táplálékhoz jutnak hozzá, ami az alacsonyabb fiókaszámokban is megmutatkozik.
A fiókaszámok megoszlása a következőképpen alakult:
4 fiókás fészekalj: 6
3 fiókás fészekalj: 10
2 fiókás fészekalj: 6
1 fiókás fészekalj: 1
Átlag fiókaszám fészkenként: 2,8
A program az idei évben is rengeteg látogatót vonzott a meghirdetett helyszínekre. 2016-ban minden eddiginél többen, mintegy 765-en vettek részt a Gólya Road Show-n.
A rendezvény a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun megyei Helyi Csoportja támogatásával valósult meg.

Kisfilm a rendezvényről


Négyfiókás fészekalj Mátételkén

A gólyagyűrűzés számos érdeklődőt vonzott Kunbaján is

A látogatók a gyűrűzés mellett rengeteg hasznos információt kaptak a gólyák életéről, vonulásukról és a madarakat veszélyeztető tényezőkről

A programsorozat az MME Bács-Kiskun megyei helyi csoportja és a KNPI támogatásával valósult meg


                                                

    Schneider Viktor                                                  Tamás Ádám
           MME önkéntes                                               természetvédelmi őr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése