2016. júl. 5.

Gólya Road Show Kiskőrös-Akasztó

1. Támogatóink
2016. június 24-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) támogatásával, valamint a Magesz-Trans Kft. segítségével Kiskőrösön és Akasztón fehérgólya-fiókákat gyűrűztünk. A gyűrűző a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre, Tamás Ádám volt. Külön köszönet illeti az akasztói Főnix Klubot a nagy hőségben felkínált hideg üdítőkért és az ott elfogyasztott ebédért.

2. Kiskőrösi gyűrűzés
Kiskőrös belterületén felkerestük az összes fészket: három fészekben tizenegy fióka nevelkedik. Itt mindegyik gólyafi lábára tudtunk színes jelölőgyűrűt rakni. Két darab négyfiókás és egy darab háromfiókás fészek van, így Kiskőrösön a fiókaátlag 3,66 lett.





(Fotók: Godzsa Anikó)

3. Akasztói gyűrűzés
Akasztón húsz fészekben volt sikeres költés. Tizenkilenc fészekhez sikerült feljutnunk a darus kocsi segítségével. Ebből kettőben a fiókák (két-két darab) még túl kicsik voltak a gyűrűzéshez, így Akasztón tizenhét fészekben 56 kisgólyát sikerült egyedi azonosítóval ellátnunk. Hat darab négyfiókás, nyolc darab háromfiókás, négy darab kétfiókás és egy darab egyfiókás fészek volt, így az akasztói fiókaátlag 3,2.

4. Gólyamentés
Fontos még megemlíteni, hogy az egyik akasztói fészekben két fióka lába a fészekbe hordott zsinór miatt teljesen összeakadt. A madzagokat sikerült eltávolítani, a kisgólyák remélhetőleg sikeresen kirepülnek.


                                                                                                             (Fotók: Godzsa Anikó)

5. Gyűrűs öreg madarak
A gyűrűzés során Akasztón két öreg madár gyűrűjét is leolvastuk. Az egyik gólyát Homokmégyen fiókaként Tamás Ádám jelölte (gyűrűszám: H291). A másik madarat innen kb. 700 km-re, Németországban gyűrűzték (gyűrűszám: DER AE721).


 (Fotók: Godzsa Anikó)

6. Érdeklődők
A második, 2016. évi Kiskőrös–akasztói gólyagyűrűzést szinte minden helyszínen nagy figyelemmel kísérték a lakosok.


 (Fotók: Kirtyán Tamás)

A beszámolót összeállította:
Kirtyán Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése