2021. jún. 24.

X. Gólya Road Show Kalocsán és környékén

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület támogatásával szervezett „Gólya Road Show” országos gólyafészek felmérő, illetve gólyagyűrűző rendezvénye nagy sikert aratott a lakosság körében 2021. június 14-én. 

Kalocsán és környékén pontosan 10 éve folyik a felmérés. Összesen 7 település (Kalocsa, Homokmégy, Öregcsertő, Kecel, Hajós, Miske, Drágszél) 13 gólyafészkében 27 példány gólyafiókára került gyűrű. A gyűrűzéssel együtt ezeken a településeken, illetve fészkekben a fiókák számbavétele is megtörtént. Az átlagos fiókaszám 2 példányként alakult fészkenként, ami sajnos sokévi átlag alatti eredmény az idei évben. A fiókák fejlettsége nagy különbséget mutatott. A fészkekben nemegyszer került elő korábbi, terméketlen tojás is. Két településen (Kalocsán és Drágszélen) a már jól ismert fészkekben valamely oknál fogva előzetesen meghiúsult a költés.

Az előre meghirdetett helyszínekre mintegy 150 érdeklődő látogatott el. Mindig öröm, hogy nemcsak iskolások, óvódások és az őket vezető pedagógusok, hanem családok mellett a felnőttek is időt tudtak szakítani a gólyagyűrűzés megtekintésére. A program a jövő évben a tervek szerint folytatódik.


Beszámoló és fotók:

Agócs Péter
természetvédelmi őrkerület-vezető
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése