2015. jún. 19.

Gólya Road Show Baja környékén

Idén június 18.-án, 8. alkalommal került megszervezésre és lebonyolításra a fehér gólyák gyűrűzése, azaz a Gólya Road Show

A Road Show ezúttal is nyitott volt az érdeklődők számára. A meleg ellenére az előre meghirdetett helyszíneken és időpontokban több mint 410 fő (többségük óvodások, iskolások) kísérhette figyelemmel a kis gólyák jelölését. Több helyszínen közvetlen közelről volt lehetőség a madarak megfigyelésére, a fiókák megsimogatására. Az eseményről a Bajai TV, a Petőfi Népe, valamint több más helyi sajtó is beszámolt.


Az eseményen 10 településen, összesen 15 fészeknél 41 fióka kapott egyedi azonosításra alkalmas gyűrűt. A költésben nagy szórás mutatkozott, hiszen további 3 fióka még túl fejletlen volt a gyűrűzéshez.


Az idei évben 2-3 fióka volt a jellemző fészkenként, de Szeremlén illetve Baján egy-egy 4-es fészekalj is megfigyelhető volt. A szokásosnál kevesebb számú fióka a kikelés időszakában tapasztalható kedvezőtlen időjárással magyarázható.


A fióka-számok alakulás Baja térségében:
2 fiókás fészek – 6 db
3 fiókás fészek – 7 db
4 fiókás fészek – 2 db

A nap során három öreg madarat is sikerült beazonosítani a korábbi gyűrűzések eredményeképpen:
Jelenleg költ
Gyűrűzve
Gyűrűzés éve
Korábbi leolvasás
Hercegszántó
Szeremle
2011
1x Sátorhely, 1x Baja, 2x Hercegszántó
Sükösd
Báta
2012
még nem volt
Érsekcsanád
Érsekcsanád
2011
1x Baja, 5x Érsekcsanád



Ezt az öreg madarat Érsekcsanádon gyűrűzték még 2011-ben fiókaként, azóta a gyűrűje alapján ötször Érsekcsanád határban és egyszer Baján is azonosították. Jelenleg szintén Érsekcsanádon neveli 2 kis fiókáját.



 (Fotók: Mórocz Attila és Sugóparti Hírek)

A rendezvény a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület (BITE) szervezésében,
az EDF DÉMÁSZ és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. sz. Helyi Csoportjának (MME 7.HCS) támogatásával valósulhatott meg.


A beszámolót összeállította: Mórocz Attila DDNPI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése